apelsin.jpg

apple.jpg

Fruktfakta

Livsmedelsverket har i sina rekommendationer och riktlinjer slagit fast att barn över 10 år och vuxna ska äta 500gr frukt eller grönt om dagen. Detta kan fördelas på hälften frukt och hälften grönsaker. Många studier visar att vi i Sverige inte äter tillräcklig mängd frukt och grönt.

En genomsnittssvensk konsumerar 300gr/dag. Detta tycker vi är för lågt och vill höja vårt intag av frukt och grönt.  En dagsranson kan vara tre frukter och två rejäla nävar grönsaker.

Så med andra ord:

Mer frukt åt folket!

Hälsoeffekten och andra positiva livsstilsfaktorer.

Väldigt många studier visar att frukt och grönsaker bidrar till att skydda mot olika typer av cancer, högt blodtryck, höga nivåer av det onda kolesterolet LDL i blodet, hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes.
En trolig förklaring är att de olika ämnen i frukt och grönt har en samverkanseffekt som gynnar hälsan.

En annan positiv effekt som kunnat noteras i studier är att människor som äter mycket frukt och grönt har benägenhet att göra hälsosamma livsval. Det kan vara att röra sig mer, mindre konsumtion av läskedrycker och äter mindre skräpmat.

Välj frukt till dig och dina kollegor så kan Ni få positiva effekter på hälsan som kan vara långtgående och märkbara i framtiden.